Fundament til skur

Du går rundt i din have eller på din grund ved sommerhuset og får lige pludselig den dér fantastiske idé, at du vil lave et skur til dine havemøbler, cyklerne, eller hvad du nu ellers har lyst til at få gemt væk i et skur.

Dit nye skur må meget gerne se ordentligt ud, og du begynder at undersøge mulighederne for selv at bygge det. Så finder du ud af, at du bliver nødt til at bygge et fundament til dit skur. Skuret skal nemlig for det første være fri af jorden, og du skal samtidigt sørge for, at det er så stabilt, at det ikke braser sammen.

Du vil sikkert også både nu og i fremtiden sætte stor pris på, at gulvet i dit nye skur er pænt og lige. Efter alle disse overvejelser er du nu klar over, at første skridt på vejen mod din nyerhvervelse er at lave et fundament til skuret.

Hvad skal jeg vælge?

Der er flere forskellige måder at lave det på.

Fundament til et skur kræver ikke så meget, som det eksempelvis ville kræve at lave til et hus, hvor bæreevnen i alle retninger skal være meget større, end hvis du laver et fundament til et skur, som ikke på samme måde kræver samme slags bæreevne.

Du skal kigge efter den form for fundament, som kaldes et punktfundament. Et punktfundament dækker over en fundering, som er lavet ved at forbinde eksempelvis store skruer, som skrues ned i jorden og holdes fast, fordi jorden trykker på skruen.

Forbered et fundament til dit skur

Lige meget hvilken form for fundament, som du ønsker at fremstille, så er der en ret stringent fremgangsmåde, som du nødvendigvis må følge.

Det drejer sig om henholdsvis afsætning og udgravning.

Afsætningen drejer sig om, at du måler op, hvor fundamentet skal være. Her er det vigtigt, at du er meget nøjagtig, så dit fundament til dit skur bliver helt lige.

Udgangspunktet er, at alle hjørner skal være 90 grader. Hvis du er en haj til matematik, så kan Pythagoras´ læresætning om, at a2+b2 = c2 kan være til stor hjælp.

Ved hjælp af den gamle græker kan du tælle meter mellem dine opsætte pæle og på den måde få en genvej til at tjekke vinklen i de forskellige hjørner. Afhængigt af størrelsen bør du også overveje armering af fundament.

Hvad koster det så?

Selvom der er en hvis diskussion om, hvorvidt alting faktisk er relativt, så er prisen på et fundament til skur altså afhængig af flere forskellige ting. Blandt andet om det er et rent gør-det-selv projekt, eller om du skal have hjælp af andre. Professionel hjælp koster naturligvis lidt penge, men du får som regel også et bedre resultat.