Punktfundament

Et punktfundament har så at sige to funktioner. På den ene side kan du bruge det til dybdefundering – det vil sige som fundament under et ordinært fundament.

På den anden side kan du bruge det selvstændigt, hvis du ønsker at fundere lettere byggerier som eksempelvis et haveskur eller en kolonihave. Disse byggerier er tit af træ, og med et punktfundament kan du holde dem fri af jorden og dermed undgå fugt fra jorden.

 

Opbygning af punktfundament

Der er tre muligheder, når du skal lave en opbygning af et punktfundament. Den ene er pæleramning, den anden med beton og den tredje ved hjælp af skruefundamenter.

Bygning med pæleramning

Pæleramning går i al sin simpelhed ud på, at du med stor kraft slår pæle ned i jorden. Når pælen er blevet udsat for en vis mængde af kraft, vil den til sidst kunne stå selv. Det er vigtigt, at du husker på, at pæleramning ikke er forsikringsgodkendt, da fraværet af beton og skruefundament ikke kvalificerer til fundering.

Hvis du vælger pæleramning skal du være opmærksom på, at du eventuelt skal bruge en maskine til at hamre pælene i jorden. Så udover materialerne skal du også leje udstyr, som kan have indflydelse på prisen på punktfundamentet.

Brug af beton

Hvis du bruger beton i din opbygning, skal du dybest set grave et hul, sætte pælen i og hælde beton derom. Du skal være opmærksom på, at beton skal tørre i lang tid, inden du kan udsætte det for belastning.

Et punktfundament, som du laver ved hjælp af beton, kræver også andet og mere end blot materialerne af dig. Du skal huske på, at der let opstår en del spildjord, som du skal have kørt væk. Dette har også indflydelse på prisen.

Punktfundament ved hjælp af skruefundamenter

Hvis du ønsker at bygge et punktfundament ved hjælp af skruefundamenter, så drejer din opbygning sig egentlig blot om at skrue en kæmpe skrue i jorden. Eller så simpelt er det ikke, men sammenligningen er alligevel belejlig, da det langt hen ad vejen er sådan, det foregår. Skruerne skrues i jorden og forbindes med hinanden.

I modsætning til fundering med beton kan disse udsættes for belastning med det samme.

Priser på punktfundament

Prisen afhænger af, hvilken metode du vælger.

Skruefundamenter

Vælger du at bruge skruefundament, så er den første og største investering indkøbet af skruefundamenterne.

Du kan selv skrue dem i jorden, eller også kan du bruge en form for hydraulisk værktøj til at hjælpe dig med at få dem sat fast.

Hvilken metode du end vælger, så er der fordele og ulemper ved dem alle. Hvor pæleramning måske vil være det bedste valg i forhold til et læhegn, så kan de andre metoder vise sig bedre, når du ønsker opbygning af et andet slags fundament.  I sidste ende bliver det et spørgsmål om dine ønsker og muligheder. Og husk at tage forsikringen med på råd, hvis du er i tvivl.