Har du en indre drøm om at få lov til at bygge dit helt eget drømmehus en dag? Så kan det lyde så fantastisk, men faktisk er det et meget omstændigt projekt, som kræver ens fulde opmærksomhed. Man tror, at man laver en bestilling på sit drømmehus på kun få klik på computeren, og nogen klik foregår dog også sådan, men der er langt fra få valg, som skal træffes, der er alt lige fra gulv-sort til tag-farve, håndtag på dørene, vinduestyper og meget mere.
Før at man kan bygge hus, kræver det, at man køber en grund. Det er ikke bare lige, at købe en grund, og for at man for styr på forholdene, og mange andre ting. Før man skriver under på kontrakten, både til grunden og byggeriet, så bør man alliere sig med en digital boligadvokat.
Når man endelig starter sit livsprojekt, så ser mange byggefirmaer, typiske fejl, som tegn og ivrighed og måske ren og sker uvidenhed. Her får du 3 typiske fejl, folk begår, (eller glemmer) når de bygger deres eget hus. Ting, som man som nybygger bør tænke over, når der designes.
1. Bygger alt for stort et hus
Måske du har en drøm om at bygge dit eget hus, fordi du netop kan designe hver et rum. Her lader mange sig rive med af steningen, sine fantastiser og ideer. Her ender man altså ofte med, at have designet (og bygget, hvis det når så langt) et alt for stort hus. Jo større, jo dyrer, både at bygge, men også at opvarme og vedligeholde.
Det er ikke unormalt, at vi bygger større og større huse. Mange kan ikke se det store problem i at et hus er for stort, men når alt kommer til alt, så er det de færreste, som har et behov for et stort hus. Den normale størrelse på et parcelhus er omkring 130 m2, hvor mange nybyggede huse bliver over 200 m2, hvilket er en markant forskel.
2. Har du husket haven?
Mange tror, at når man bygger sit eget hus, så følger haven med. Men det gør den ikke nødvendighvis. Når huset er færdigbygget, kan det virke tomt og koldt, uden grønt græs, træer og grønne buske. Mange bruger alle pengene på selve byggeriet, at de ikke tænker over, at der også skal være penge til rullegræs, træer, planter og buske.
Her skal man også huske på hækken rundt om huset, hvis det er noget, man ønsker. Eventuel ud til vejen eller ind til naboerne. Med den traditionelle ligusterhæk tager altså alligevel 10 år, før den står i en pæn højde. Selvom huset står i top klar, så glemmer folk, at haven også kræver meget arbejde.
3. Hav styr på akustikken i huset
Når man bygger sit eget hus, har mange et ønske om, at der skal være stort og højt til loftet. Det, som man ikke tager højde for (eller ved) er, at det kan give en belastende akustik i rummet. Hvis der ikke er monteret ordentligt akustikplader i loftet eller på vægge, kan det gå hen og blive direkte belastende at være i rummet på grund af efterklang.