Fundament og udgravning af kælder: hvad skal du være særligt opmærksom på?

Det er blevet meget populært at grave ”nedad” for at få flere kvadratmeter at gøre godt med i boligen. Ved for eksempel at inddrage kælderen som et opholdsrum, der er rart at være i, kan du udnytte rum, der allerede eksisterer, og du slipper for at skulle bygge helt nyt. Det kræver dog, at du har styr på at støbe et nyt fundament.

Udgravning af kælder

For at få et godt rum med en passende højde mellem loft og gulv, giver det ofte god mening at udgrave kælderen, men som regel vil det ”gamle” fundament ligge for højt i forhold til den ønskede højde på rummet.

Derfor vil du som regel skulle i gang med at støbe et nyt fundament. Når du har fået støbt dit fundament og betonen i fundamentet er hærdet, kan du begynde at udgrave kælderen.

Hvad er et fundament?

Lad os lige slå fast, hvad et fundament egentlig er, og hvad fundamentets funktion i bygninger er. Kort sagt, bærer fundamentet en bygnings vægt, hvilket vil sige, at fundamentet er helt afgørende for at beskytte en bolig mod for eksempel fugt.

Hvis fundamentet ikke er solidt, kan det føre til revner, skæve gulve og i værste fald, at bygningen styrter sammen. Fugt vil ligeledes kunne hobe sig op, hvilket kan føre til et dårligt indeklima.

Få hjælp

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du kaster dig ud i at udgrave kælderen? Hvis du ikke har håndværkererfaring, kan det være en rigtig god idé at tage kontakt til et ingeniørfirma, der kan rådgive dig omkring processen.

Det er nemlig vigtigt, at det bliver gjort med forsigtighed. Hvis du glemmer vigtige komponenter eller for eksempel gerne vil få det hurtigt overstået, kan du nemlig i værste fald risikere, at huset styrter sammen. Det er altså alvorligt, hvis du for eksempel glemmer at afstive fundamentet ordentligt.

Du kan for eksempel se her for at få hjælp med både rådgivning og udførelse af dit projekt med støbning af fundament i forbindelse med udgravning af kælderen.

Undersøgelse af forholdene

Inden, at du går i gang, er det derudover vigtigt at lave nogle undersøgelser af forholdene omkring din kælder. Også her kan det være fordelagtigt at få hjælp fra et professionelt firma.

Du skal have undersøgt jordtypen omkring din kælder, dybden til det eksisterende fundament og vandspejlniveauet. Alle disse dele er essentielle at have styr på, inden du går i gang med udgravningen og det nye fundament.

Skriv en kommentar