Hvad skal du vide før du bygger et fundament

At bygge et fundament er en stor gør-det-selv opgave, og hvis du kan løfte den er det en spændende process og enhver byg-selv interesserets drøm. Det kan være du skal bygge et nyt hus, er ved at renovere et gammelt hus, eller vil lægge et fundament til en garage eller et skur. Uanset hvad, så er fundamentet noget af det vigtigste i byggeriet, fordi det er dét, der bærer bygningens vægt. Der er dog en del ting at have styr på før du begynder at lægge et fundament. Hvilket type fundament skal det være? Hvor stort skal det være? Er der styr på tilladelser og andre dokumenter? Det er alt sammen ting, som du skal overveje inden du starter. Denne artikel gør dig klogere på, hvad du skal vide før du begynder at bygge et fundament. 

Vælg den rigtige type fundament 

Noget af det første der skal være styr på, både hvis du bygger selv eller får professionel hjælp, er hvilket type fundament, der skal bygges. Et fundament kan nemlig bygges op på flere måder, og det er vigtigt at vælge den rigtige type, fordi fundamentet er udgangspunktet for ethvert byggeri. Som udgangspunkt er der to mulige typer fundamenter, som er populære indenfor branchen: et støbt fundament og et skruefundament. Som navnet hentyder er et støbt fundament et fundament lavet ved at hælde beton i den afgrænsede rende, hvor bygningen skal være. Når betonen er størknet mures der så ovenpå. Det er et stykke arbejde, som holder, men kræver også udstyr og viden. Et skruefundament, derimod, fjerner behovet for beton. Her skrues der store stålskruer direkte ned i det bærende jordlag, og der skal ikke graves. Den type fundament kræver godt nok mere specialiseret udstyr. Så tænk dig godt om før du vælger. 

Fundamentet afhænger af typen af bygning ovenpå

Specielt hvis fundamentet er et gør-det-selv projekt er det vigtigt at vide, at fundamentet afhænger af typen af bygning ovenpå. Her er det primært bygningen størrelse og vægt, der spiller ind, men der kan også være behov for forskellige tilladelser. Ofte er der også andre regler afhængig af, om det er beboelse eller ej. Hvis du for eksempel vil bygge et helt nyt hus, der kræver et nyt fundament, er der flere krav og regler, fordi fundamentet skal kunne bære en højere vægt. Det betyder blandt andet, at man skal være opmærksom på målene på renden, der skal graves. Derudover er der også andre krav til isoleringen af fundamentet. Hvis du derimod vil bygge et fundament til en mindre bygning som et skur, en garage eller et drivhus er der færre regler. Renden må gerne være lavere, og du kan også bruge et skruefundament i stedet. 

Byggetilladelserne skal være i orden

Til sidst er det vigtigt at vide, at der skal indhentes byggetilladelser, hvis du vil have et nyt fundament. Som så meget andet byggeri kræver det nemlig en byggetilladelse fra kommunen. Sørg derfor for, at den er i orden. Der er ikke noget værre end at starte projektet og finde ud af, at grunden eller byggeriet ikke lever op til krav og regler. Her kan det også være en god ide at overveje, at få professionel hjælp ind over. Både når det gælder indhentelsen af tilladelserne, men også hvis projektet viser sig at være lidt mere uoverskueligt end du først troede. Der findes gode guides til, hvordan man finder de rigtige tilladelser og dokumenter. Der er ikke noget galt i at få hjælp udefra, og det kan endda gøre hele projektet meget mere overskueligt. Specielt når det gælder et stort og vigtigt projekt som et fundament, der lægger grunden for hele bygningen. 

Skriv en kommentar